šotni humat
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Šotni humat ali imenovan tudi riževe beljakovine je edinstven biološki element, ki se večkrat uporablja v različnih industrijah. Ta sestavina se pridobiva iz šote, pogosto s kompleksnimi kemičnimi in biološkimi postopki. Šotni humat je znan po svojih koristih za tla in rastline, ki vključujejo krepitev imunskega sistema rastlin, spodbujanje rasti in razvoja, izboljšanje strukture tal in povečanje učinkovitosti gnojil.
Eden od glavnih izdelkov, kjer se šotni humat uporablja, je v gnojilih in dodatkih za tla. Zaradi svoje sposobnosti povečevanja rodovitnosti tal in izboljšanja vnosa hranil v rastline je postal priljubljena sestavina številnih organskih gnojil. Pogosto je tudi sestavni del kompostov in mulčev. Šotni humat se uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v pripravkih za nego kože in las. Zaradi svojih regenerativnih in antioksidativnih lastnosti lahko okrepi kožo in ji povrne naravno lepoto. Opozoriti je treba, da je lahko ime "rižev protein" zavajajoče, saj šotni humat nima nič skupnega z rižem. Ime verjetno izhaja iz angleške besede "rice", ki pomeni riž, vendar v tem kontekstu ne gre za riževe beljakovine, temveč za šotni izdelek.