Subtilizini
Druga imena: Subtilizin Carlsberg, subtilizin A, subtilopeptidaza A, subtilizin BPN, subtilizin B, subtilopeptidaza B, subtilopeptidaza C, subtilizin E, subtilizin 309, subtilizin 147
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Subtilizini so široka skupina proteaz, ki jih proizvajajo in izločajo bakterije iz rodu Bacillus. Služijo za razgradnjo beljakovin v enostavnejše spojine - aminokisline ali polipeptide. Subtilizin Carlsberg, ki je bil prvič odkrit v 40. letih 20. stoletja, je dobil ime po kraju odkritja - laboratorijih pivovarne Carlsberg na Danskem. Drugi primeri subtilizinov so subtilizini A, B, BPN, 147, 309, E ter subtilopeptidaze A, B in C.
Subtilizini se uporabljajo na številnih industrijskih področjih. So del biološko aktivnih formulacij, ki se dodajajo pralnim praškom, kjer njihova encimska aktivnost omogoča odstranjevanje beljakovinskih madežev. V živilski industriji se uporabljajo za izboljšanje kakovosti živil, kot so mleko, meso in kruh. V biotehnologiji se subtilizini uporabljajo tudi pri proizvodnji aminokislin ali kot biokatalizatorji pri sintezi peptidov. Zaradi sposobnosti cepljenja beljakovin se subtilizini uporabljajo tudi v medicini, na primer pri diagnosticiranju nekaterih bolezni ali razvoju novih zdravil. Subtilizin 147 se nato uporablja pri proizvodnji bioetanola. Subtilizini so tako ena najpomembnejših skupin industrijskih encimov. Njihova široka uporaba je mogoča zaradi njihove odpornosti na visoke temperature, kisline in alkalije.