Tartrazin (CI 19140)
Druga imena: E102, kislo rumeno 23, CI živilsko rumeno 4, hidrazinsko rumeno, tatrazin, CI živilsko rumeno 4, tatrazin, amarillo, japonsko rumeno 4, FD&C Rumeno št. 5
Ocena škode: 4 (Nekoliko škodljiva kemija)
Tatrazin (CI 19140), znan tudi kot E102, kislo rumeno 23, CI živilsko rumeno 4, hidrazinsko rumeno, tatrazin, CI živilsko rumeno 4, tatrazin, Amarillo, japonsko rumeno 4, FD&C rumeno št. 5, je sintetično živilsko barvilo z rumenim odtenkom. Razvit je bil leta 1884, njegova uporaba pa je dovoljena v številnih državah po svetu, čeprav nekatere države, kot sta Norveška in Avstrija, omejujejo njegovo uporabo zaradi morebitnih tveganj za zdravje.
To snov zelo pogosto najdemo v izdelkih, v katerih je potreben rumeni odtenek. Pogosto se uporablja v živilski industriji, kjer se uporablja za barvanje različnih vrst slaščic, žele bonbonov, popcorna, čipsa, piškotov ter drugih sladkarij in slanega peciva. Najdemo ga tudi v pijačah, kot so energijske pijače, nekatere vrste gaziranih pijač in sadni sokovi. Tartrazin se uporablja tudi v kozmetični in farmacevtski industriji. V kozmetiki se uporablja v šamponih, milih, kozmetičnih kremah in drugih izdelkih za osebno nego. V farmacevtski industriji se uporablja za barvanje različnih zdravil in vitaminov.