Taurin
Druga imena: Taurin, 2-aminoetansulfonska kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Taurin, znan tudi kot tavrin ali 2-aminoetan sulfonska kislina, je aminokislina, ki jo najdemo v številnih delih našega telesa in ima ključno vlogo v več pomembnih procesih. Na splošno je odgovoren za stabilizacijo membran v električnih tkivih, pomaga pri prenosu ionov, kot je kalcij, pomaga pa tudi pri nastajanju žolča, ki je potreben za prebavo maščob. Taurin je nujen tudi za pravilno delovanje oči in srca.
Taurin je pomembna sestavina številnih komercialnih izdelkov, med katerimi so najbolj znani energizerji. Človeško telo lahko samo proizvaja taurin iz drugih aminokislin, vendar ga veliko ljudi jemlje v obliki dodatkov. Pogosto ga najdemo tudi v nekaterih vrstah živil, kot so meso, morski sadeži in mleko. Taurin se uporablja tudi v farmacevtski industriji, na primer za proizvodnjo zdravil, ki pomagajo izboljšati zdravje srca in ožilja ali sladkorno bolezen. Poleg tega se taurin uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih, predvsem zaradi vlažilnih in protivnetnih lastnosti.