Trajna bazilika (Ocimum Gratissimum)
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Trajna bazilika, včasih imenovana tudi dišeča bazilika, je rastlina, ki velja za enega od draguljev botaničnega sveta. Latinsko ime Ocimum Gratissimum je dobila zaradi prijetne arome in edinstvenega okusa, zaradi katerih je priljubljena sestavina v kuhinjah po vsem svetu. Ta vrsta bazilike izvira iz tropskih območij Afrike, Azije ter Srednje in Južne Amerike, zlasti pa iz Indije, kjer se že dolgo uporablja v ajurvedi.
Uporabni so praktično vsi deli trajne bazilike - listi, cvetovi in semena. Najpogosteje se uporabljajo v kulinariki, kjer njeni listi dodajo značilno aromo različnim jedem - omakam, juham, solatam ali testeninam. Trajno baziliko dodajajo tudi pijačam, kot so koktajli ali čaj. Je sestavni del številnih začimbnih mešanic, kot je italijanski pesto. Proizvaja tudi eterično olje, ki se zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporablja v aromaterapiji ali pri proizvodnji kozmetičnih in higienskih izdelkov, kot so mila, šamponi in kreme. Trajna bazilika se uporablja tudi v medicini, saj ima antibakterijske, protivnetne in antioksidativne lastnosti.