Večja kačja korenina (Persicaria bistorta)
Druga imena: kačja korenina, kačja korenina, večja kačja korenina, kačja korenina, kačja korenina, krtača, Bistorta major
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Večja kačja korenina (Persicaria bistorta), znana tudi pod imeni večja kačja korenina, večja kačja korenina, večja kačja korenina, kačja korenina, krtačasta kačja korenina ali Bistorta major, spada v družino rdesnovk in rod rdesnovk. Ta srednjeevropska vrsta je zelo razširjena, tako v naravi kot tudi priljubljena v vrtnarstvu in medicini. Je trajna, trnova, od 30 do 80 cm visoka rastlina. Kot pove že ime, ima značilno kači podobno korenino. Listi so jajčasti do kopjasti, cvetovi pa so zbrani v kričečih rožnatih socvetjih.
Uporaba kačjega korena je zelo raznolika. V zdravilstvu se uporabljajo njene protivnetne, adstringentne in zdravilne lastnosti. Med drugim vsebuje tanine, ki spodbujajo delovanje črevesja in prispevajo k zdravljenju driske. Uporablja se tudi pri zdravljenju vnetja dihalnih poti, vnetja ustne votline in dlesni ter pri zdravljenju vnetnih bolezni sečil. V kozmetiki se rastlina uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti - na primer v losjonih ali tonizirajočih kremah. Njeni izvlečki so tudi priljubljena sestavina nekaterih šamponov in balzamov za občutljivo lasišče. Korenina kačjega pastirja pa je tudi užitna rastlina. Njeni mladi listi se najpogosteje uporabljajo kot hrana, pripravimo jih lahko podobno kot špinačo ali jih dodamo juham in omakam. Iz korenin lahko pripravimo napitek, podoben kavi.