Vinska kislina (vinska kislina)
Druga imena: dihidroksi butanedojska kislina, 2,3-dihidroksibutanedojska kislina, dihidroksi jantarna kislina
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vinska kislina, uradno znana kot 2,3-dihidroksibutanedojska kislina ali dihidroksibutanedojska kislina, je organska kislina, ki se naravno pojavlja v nekaterih rastlinah, zlasti v grozdju in bananah. Je bel prah brez vonja, ki ima izrazito kisel okus. Vinska kislina je ena od glavnih sestavin vinskega kamna, belega prahu, ki se pogosto pojavlja na plutah ali v steklenicah vina. Je tudi glavna kislina, ki jo najdemo v vinih, in ima pomembno vlogo v procesu stabilizacije med proizvodnjo vina.
Vinska kislina se zaradi svojih posebnih lastnosti velikokrat uporablja v komercialne namene. Je priljubljen dodatek živilom in pijačam, kjer se uporablja kot konzervans in ojačevalec okusa. Je sestavni del številnih pecilnih praškov, v katerih pomaga sproščati ogljikov dioksid in ustvarjati mehurčke, zaradi katerih testo vzhaja. V kozmetiki se vinska kislina uporablja v nekaterih kremah in losjonih zaradi učinkov pilinga. V medicini se uporablja kot pomožna snov pri proizvodnji zdravil. Vinska kislina se dodaja tudi vinom, da poveča kislost in izboljša okus. Poleg tega je tudi sestavina nekaterih izdelkov za čiščenje in poliranje kovin in stekla. Kopičenje vinske kisline v vinu se pogosto šteje za napako, vendar v majhnih količinah poveča kompleksnost okusa vina.