Vinska trta (Vitis vinifera)
Druga imena: Evropska trta, plemenita trta
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Vinska trta, znanstveno imenovana Vitis vinifera, znana tudi kot evropska trta ali žlahtna trta, je rastlina, ki je pomembno prispevala h kulturni zgodovini človeštva. Njen pomen je predvsem v pridelavi grozdja, iz katerega se izdelujejo različni izdelki, med katerimi je najbolj znano vino. Čeprav je pri pridelavi grozdja največji poudarek na kakovosti grozdja, namenjenega za proizvodnjo vina, se grozdje uporablja tudi v kozmetični in medicinski industriji.
Glavni proizvod vinske trte je seveda grozdje, iz katerega se iztisne mošt in ki po postopku vrenja postane vino. Pri proizvodnji vina se uporabljajo tudi drugi deli trte, in sicer grozdne jagode, ki po obiranju in sušenju postanejo grozdne vejice, ki se uporabljajo za staranje vina, ko je shranjeno v sodih. Poleg vina se grozdje uporablja tudi za proizvodnjo grozdnega soka, grozdnega želeja, marmelade itd. Poleg tega se listi vinske trte uporabljajo v kuhinji za pripravo različnih jedi, najpogosteje kot ovoj za riž ali mesne polnjene variante.
V kozmetični industriji se semena trte in njihovo olje uporabljajo predvsem zaradi regenerativnih in antioksidativnih lastnosti. Zelo priljubljeni so tudi pilingi iz trte, saj so bogati z vitamini in minerali ter učinkovito čistijo kožo in jo hkrati pomirjajo. Semena se uporabljajo tudi v medicini, zlasti njihov izvleček, ki pozitivno vpliva na ožilje in krvni obtok. V vinski terapiji se uporabljajo številni izdelki iz vinske trte, vključno s samim vinom.