vinski kamen (kalijev vodikov tartrat)
Druga imena: Kalijev bitartrat, smetana vinskega kamna, kalijev bitartrat, kristali vinskega kamna, Weinstein
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vinski kamen, znan tudi kot kalijev hidrogen tartrat, kalijev bitartrat, tatarska smetana, kalijev kamen ali kristali vinskega kamna, je naravna kislina, ki jo najdemo v grozdju in vinskem kvasu. Je bel prah brez izrazitega okusa ali vonja, katerega glavna sestavina je vinska kislina. V preteklosti so to snov pridobivali neposredno iz vinskih kleti, kjer se je usedala na dno sodov, danes pa jo večinoma proizvajajo umetno.
Pogosto se uporablja v živilski industriji, na primer pri peki. Dodaja se moki ali krušnemu testu kot kvasni prašek. Zaradi tega kruh dobro vzhaja, je puhast in ima lepo teksturo. Uporablja se tudi v slaščičarski industriji, na primer za pripravo sladkornega testa ali stepanje beljakov. Vključuje se tudi v sestavo nekaterih vrst vina in žganih pijač, kjer deluje kot stabilizator. Uporablja se tudi v farmacevtski industriji, kjer je sestavni del nekaterih zdravil, zlasti tistih za prebavo. Nenazadnje se vinski kamen uporablja v kozmetiki, zlasti v nekaterih vrstah zobnih past ali gelov za prhanje.