Višnja (Prunus cerasus)
Druga imena: Trtasta češnja
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Češnja, znana tudi kot češnja, je vrsta drevesa iz družine vrtnic. Je drevo, ki doseže višino od 4 do 10 metrov. Njegovi listi so eliptični do jajčasti, na robovih nazobčani. Spomladi, še preden odcvetijo listi, cvetijo beli cvetovi v grozdih. Plod je majhna kroglasta koščica, ki je lahko sladka ali kisla, odvisno od sorte. Sadež je zelo priljubljen zaradi posebnega okusa in hranilnih učinkov.
Češnja se pogosto uporablja v živilski industriji. Zrele češnje se jedo sveže, uporabljajo pa se tudi za izdelavo kompotov, marmelad, džemov, marmelad, konzerv in drugih vrst češnjevih konzerv. Zelo priljubljeni so tudi češnjevi sokovi in sirupi. Kisle sorte se pogosto uporabljajo v pekarstvu in slaščičarstvu, kjer se dodajajo v različne peciva, torte in druge sladke jedi. Višnje se uporabljajo tudi za izdelavo nekaterih vrst alkoholnih pijač, zlasti vina in likerjev. V zdravilstvu se višnje uporabljajo za izdelavo različnih sirupov in čajev, ki blagodejno vplivajo na človeško telo.