Vitamin A
Druga imena: Retinol, akseroftol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vitamin A, znan tudi kot retinol ali akseroftol, je eden najbolj znanih in najpomembnejših vitaminov. Je v maščobi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri številnih osnovnih bioloških funkcijah, vključno z razmnoževanjem, imunskim sistemom, vidom in komunikacijo med celicami. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s hudimi težavami z vidom, suho kožo, izgubo apetita in šibkim imunskim sistemom.
Retinol ali akseroftol najdemo v številnih živilih in prehranskih dopolnilih. Številnim izdelkom je dodan kot dodatek ali konzervans. Znan je po svojih pozitivnih učinkih na kožo in se pogosto uporablja v kozmetični industriji, zlasti v izdelkih proti staranju in izdelkih za kožo, nagnjeno k aknam. Poleg tega se uporablja tudi v živilski industriji. Vitamin A na primer vsebujejo številna prehranska dopolnila za otroke in specializirana živila za športnike. Vsebujejo ga tudi prehranska dopolnila za nosečnice, kjer prispeva k normalnemu razvoju ploda. V hrani je vitamin A predvsem v ribjem olju, jetrih, mleku, siru in jajčnem rumenjaku. Najdemo ga tudi v nekaterih vrstah sadja in zelenjave, kot so korenje, brokoli, marelice in špinača.