Vitamin B1 (tiamin)
Druga imena: Aneurin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vitamin B1, znan tudi kot tiamin ali anevrin, je eden od vitaminov skupine B. Ti vitamini so bistveni za pravilno delovanje našega telesa, zlasti za zdravo rast in razvoj celic ter za dobro delovanje presnove. Tiamin ima ključno vlogo pri pretvorbi ogljikovih hidratov, ki jih zaužijemo, v energijo, ki jo potrebuje naše telo. Sodeluje tudi pri proizvodnji ATP (adenozin trifosfata), ki je glavno "gorivo" za naše celice. Tiamin je pomemben tudi za pravilno delovanje živcev in mišic ter pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja.
Tiamin je dodan številnim živilom in prehranskim dopolnilom, zlasti tistim, ki so namenjena ljudem, ki morajo povečati vnos tega vitamina. Veliko tiamina vsebujejo polnozrnata žita, oreščki in semena, goveje in svinjsko meso, krompir, stročnice, kvas in jetra. Tiamin se pogosto dodaja tudi žitom za zajtrk, kruhu, testeninam, rižu in drugim živilom, da se poveča njihova hranilna vrednost. To so obogatena živila, ki so v številnih državah pomemben del prehrane. Dopolnila z vitaminom B1 se pogosto priporočajo tudi ljudem z nezadostnim vnosom tega vitamina, kar se lahko zgodi na primer zaradi slabe prehrane, povečanih potreb zaradi nosečnosti ali dojenja ali pri ljudeh z določenimi zdravstvenimi težavami, ki povečujejo potrebe po tem vitaminu.