Vitamin D
Druga imena: Holekalciferol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vitamin D, znan tudi kot holekalciferol, je v maščobi topen vitamin, ki je ključnega pomena za zdravje ljudi. V našem telesu ima pomembno vlogo pri absorpciji kalcija in fosforja, dveh snovi, ki sta nujni za pravilno delovanje kosti in zob. Holekalciferol prispeva tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema in zdravih živcev. Pomanjkanje v telesu lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno z rahitisom (motnja v razvoju kosti pri otrocih), osteomalacijo (mehčanje kosti pri odraslih) ali osteoporozo. V velikih odmerkih je vitamin D lahko strupen, zato je pomembno, da upoštevate priporočene dnevne odmerke.
Vitamin D nastaja v telesu s pomočjo sončne svetlobe, zlasti sevanja UVB. Zato ga pogosto imenujemo "vitamin sončne svetlobe". Naravni viri vitamina D so tudi nekatera živila, kot so mastne ribe (losos, sardine), jetra, jajca, gobe in skuta. Vendar ga v prehrani najdemo v razmeroma majhnih količinah, zato se pogosto uporablja v obliki prehranskih dopolnil, ki so zdaj na voljo v najrazličnejših oblikah in odmerkih. Holekalciferol najdemo tudi v številnih živilskih izdelkih, ki jim je dodan kot prehransko dopolnilo, na primer v nekaterih mlečnih izdelkih, otroški hrani, žitih ali margarinah. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se živila obogatijo z vitaminom D na območjih, kjer je sončne svetlobe malo, na primer na severu Evrope.