Vodna lilija (Citrullus lanatus)
Druga imena: lubenica
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Lubenica (Citrullus lanatus), bolj znana kot lubenica, je sadež, ki izvira iz južne Afrike. Vendar se goji po vsem svetu na območjih s subtropskim in tropskim podnebjem. To veliko jagodičevje iz družine buč je na prvi pogled prepoznavno po zeleni lupini in bledo rdeči ali rožnati mesnati notranjosti, ki je zelo sočna in sladka. Njeno ime je nekoliko zmedeno, saj je ne moremo primerjati z melono, ki je iz druge družine rastlin.
Lubenico lahko uživamo v njeni najčistejši obliki, tj. kot svež sadež. Je idealna poslastica za poletno vročino, saj vsebuje do 92 % vode in je polna vitaminov A, B6 in C. Iz lubenice pa lahko pripravimo tudi različne izdelke. Zaradi sladkega okusa je priljubljena sestavina pijač, smoothijev, sadnih solat, marmelad, džemov in sorbetov. V zadnjem času se vse pogosteje uporablja tudi v kulinariki, kjer se kombinira z različnimi vrstami sira, zelenjave in mesa. Poleg plodov se lahko uživajo tudi semena, ki imajo po praženju okus po oreščkih. V nekaterih kulturah jih uporabljajo za pridobivanje olja ali kot nadomestek za kavo. Zanimiva je tudi uporaba lupine, ki postane užitna, ko se skuha, in v nekaterih delih sveta služi kot alternativa kumaram.