Vosek iz izrabljenih zrn
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Vosek iz žit, znan tudi kot Salvia Fruticosa ali grški žajbelj, je smolnat vosek, pridobljen iz žit, ki so bila uporabljena v postopku varjenja piva. Ta snov ima izjemne lastnosti, zaradi katerih je pomembna sestavina v številnih izdelkih. Pogosto se uporablja v kozmetični industriji, kjer se uporablja v kremah za kožo, losjonih za telo, balzamih za lase ali šminkah. To je posledica njegove sposobnosti zadrževanja vode v koži in lasnih vlaknih, kar preprečuje, da bi se izsušila in izgubila svojo prožnost.
Salvia Fruticosa ima tudi sposobnost odbijanja UV-žarkov, zato je idealna sestavina izdelkov za zaščito pred soncem. V živilski industriji se vosek iz raztopljenih zrn uporablja kot naravni konzervans in stabilizator pri proizvodnji različnih vrst čokolade, krem in nekaterih vrst sladoleda, na primer. V farmacevtski industriji se včasih uporablja pri proizvodnji mazil in krem na osnovi zdravilnih zelišč zaradi svojih konzervirnih in stabilizacijskih lastnosti ter sposobnosti pomirjanja razdražene kože. Pomen voska iz posušenih zrn, Salvia Fruticosa ali grškega žajblja se tako kaže na številnih področjih in ta snov si vsekakor zasluži več pozornosti.