Žafran (Crocus sativus)
Druga imena: jesenski krokus, krokus, žafran, korenje
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Žafran, znan tudi kot jesenski krokus, krokus, žafran ali korenček, je zelo cenjena rastlina v gastronomiji in tradicionalni medicini. Ta večletna čebulnica z vijoličastimi cvetovi izvira iz Azije in je še posebej razširjena na Bližnjem vzhodu. Danes žafran gojijo v različnih delih sveta, tudi v Evropi. Ta cvet ni le okrasen, ampak je pomemben tudi zaradi svojih treh rdečih niti, ki predstavljajo žafran. To je začimba, ki se pridobiva iz cvetov; najprej se nitke ročno oberejo, nato posušijo in nazadnje prodajajo kot najdražja začimba na svetu.
Žafran se uporablja predvsem kot začimba. Značilen izdelek, v katerem je žafran pogosto prisoten, je španska paella, ki ji doda značilno zlato barvo in močno aromo. V arabski kuhinji se žafran uporablja v različnih omakah, kuskusu in sladkih pijačah. Žafran se uporablja tudi v pekarstvu, na primer v tradicionalnem švedskem božičnem pecivu saffransbullar. Žafran se uporablja tudi v parfumih in kozmetiki, dodaja se kremam, milom in losjonom za telo. V medicini se žafran uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti - deluje kot antioksidant in ugodno vpliva na prebavni sistem ali pri zdravljenju depresije. Zato je ta vsestranski krokus resnično poseben - kot začimba, kozmetična sestavina, zdravilo ali le čudovit cvet.