Zahodna ledvičnica (Anacardium occidentale)
Druga imena: Indijski oreščki, Kaju, indijski oreščki
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Zahodna ledvica (Anacardium occidentale), znana tudi kot indijski orešček, indijski orešček ali indijski orešček, je tropsko drevo, ki izvira iz Brazilije. Na prvi pogled je to drevo z nezamenljivo oblikovanimi plodovi videti bolj kot okrasna rastlina kot uporabno drevo z oreščki, ki so vsakdanji del naše prehrane. Oreščki indijskega oreščka, kot jih poznamo, so pravzaprav semena tega drevesa. Ta rastejo na koncu tako imenovanega indijskega jabolka, ki je mesnat, užitni plod značilne rumeno-rdeče barve. Gojenje tega drevesa se je iz Brazilije razširilo v druga tropska območja sveta in je zdaj eden najpomembnejših izvoznih pridelkov držav, kot so Indija, Vietnam in Slonokoščena obala.
Proizvodi zahodne ledvice so zelo raznoliki. Najprej so to seveda indijski oreščki. Ti se najpogosteje uživajo praženi in soljeni kot okus ob pivu ali kot del različnih mešanic oreščkov in semen. Iz njih izdelujejo tudi različna masla, podobna arašidovemu maslu, ki so še posebej priljubljena pri športnikih in zagovornikih zdravega načina življenja. Indijski oreščki so tudi osnova za proizvodnjo nekaterih veganskih sirov, tj. nadomestkov sira, ki ne vsebujejo mleka. Manj znana je uporaba jabolk indijskih oreščkov, ki se predelujejo v sokove, likerje ali celo kis. Poleg plodov se uporablja tudi les drevesa zahodnega ledvičnega oreha, ki je odporen proti škodljivcem in glivičnim boleznim, zaradi česar je dragocen za pohištvo. Nenazadnje je to drevo pomembno tudi v tradicionalni medicini nekaterih kultur - uporablja se pri zdravljenju različnih kožnih bolezni, diareje ali dehidracije.