Žajbelj (Salvia hispanica)
Druga imena: Chia
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Španski žajbelj, bolj znan kot chia, je rastlina, ki izvira iz Mehike. Njena semena so cenjena zaradi koristi za zdravje in vsestranske uporabe v kuhinji. Semena chia so bogat vir maščobnih kislin omega-3, vlaknin in beljakovin, zato so tako imenovano superživilo. Pomembne koristi za zdravje vključujejo pomoč pri prebavi, zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti, blagodejne učinke na kožo in še veliko več.
Semena chia se uporabljajo v številnih izdelkih, zlasti kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Imajo nevtralen okus, zato so primerna za dodajanje različnim jedem. Najpogosteje jih najdemo v različnih vrstah muslijev, kašah, smoothijih, solatah ali kot del peciva, kjer nadomeščajo jajca. Semena chia lahko tudi skuhamo in iz njih pripravimo chia puding, ki postaja zelo priljubljena alternativa klasičnim sladicam. V zadnjem času so se pojavila tudi v vrsti brezalkoholnih pijač, imenovanih Chia drinks, kjer so semena potopljena v sadni ali zeliščni sirup. Chia tako postaja nepogrešljiv del sodobne zdrave prehrane.