Žajbelj (Salvia miltiorrhiza)
Druga imena: Dan shen, rdeči žajbelj, kitajski žajbelj, kitajski žajbelj
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Rdeči žajbelj, znan tudi kot Dan shen, rdeči žajbelj, kitajski žajbelj ali kitajski žajbelj, je zelišče, ki izvira iz Kitajske in Japonske. To zelišče se v teh državah že stoletja uporablja v tradicionalni medicini, zlasti zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Njeno latinsko ime Salvia miltiorrhiza se nanaša na dolge rdeče korenine, ki se dajejo v čaje, napitke, tablete, kapsule in mazila. Korenine rdečega žajblja so bogate s tanšinoni in salvianolnimi kislinami, močnimi spojinami, ki lahko prispevajo k zdravju srca, jeter in imunskega sistema.
Rdeči žajbelj se najpogosteje uporablja v obliki prahu ali izvlečka, ki se dodaja različnim prehranskim dopolnilom, zdravilom in kozmetičnim izdelkom. V medicini se izvlečki korenin uporabljajo za zdravljenje bolezni srca in ožilja, zlasti pri bolnikih z visokim krvnim tlakom in angino pektoris. Uporablja se tudi pri zdravljenju možganske kapi, nespečnosti, kronične bolezni jeter, sladkorne bolezni in številnih drugih zdravstvenih težav. V izdelkih za dobro počutje, kot so čaji in napitki, se žajbelj rdeče korenine uporablja zaradi svojih antioksidativnih lastnosti in sposobnosti krepitve imunskega sistema. Tudi v kozmetični industriji je mogoče najti izdelke, ki vsebujejo žajbelj rdečega korena. Njegovi izvlečki se dodajajo kremam, maskam in serumom zaradi protivnetnih in antioksidativnih lastnosti, ki lahko pomagajo izboljšati stanje kože.