Žajbelj (Salvia officinalis)
Druga imena: Žajbelj
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Žajbelj, znan tudi kot žajbelj, je trajno zelišče, ki izvira iz Sredozemlja. Danes je razširjen po vsem svetu in priljubljen zaradi svoje kulturne, zdravilne in gastronomske uporabe. Njegovi listi so sivozelene barve in pokriti z dlačicami. Cveti poleti, ko se pojavijo modrovijolični do vijoličasti cvetovi. Zrastejo do enega metra visoko in imajo močan vonj.
Žajbelj je znan predvsem po uporabi v kulinariki in zdravilstvu. Je sestavni del številnih kulinaričnih specialitet in je še posebej priljubljen v italijanski kuhinji. Uporablja se za aromatiziranje mesa, zelenjavnih jedi ali juh. Je tudi sestavni del zeliščnih mešanic, kot so provansalske začimbe. V medicini se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, kot so bolezni prebavil ali dihal, pa tudi ustne težave. Uporablja se tudi v kozmetiki, na primer v obliki olja, ki se zaradi svojih antiseptičnih in protivnetnih lastnosti dodaja kremam, šamponom in milom. Priljubljen je tudi kot posušen zeliščni čaj.