Žajbelj (Salvia sclarea)
Druga imena: žajbelj, žajbelj, muškatna, žajbelj, žajbelj, žajbelj, Athiopis sclarea, Sclarea vulgaris
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Žajbljeva pelargonija, znana tudi kot dišeči žajbelj, mošusni žajbelj, mošusni žajbelj, žajbelj, Athiopis sclarea ali Sclarea vulgaris, je dragocena aromatična in zdravilna rastlina. Je dvoletno ali kratkodnevno zelišče, ki spada v družino gluhonemnic. Njegovo domorodno območje je Sredozemlje, danes pa raste skoraj po vsem svetu. Najdemo jo na suhih in sončnih rastiščih, najraje pa ima prepustna, apnenčasta in ilovnata tla.
Žajbelj se uporablja predvsem zaradi zelo aromatičnih listov, ki se uporabljajo v kulinariki in kozmetiki. V gastronomiji se uporablja predvsem za aromatiziranje jedi, kot so juhe, omake in različne vrste mesa. V kozmetiki se žajbljevo olje, pridobljeno iz te rastline, uporablja za proizvodnjo parfumov, kopalnih praškov, mil in drugih kozmetičnih izdelkov. Eterično olje žajblja se uporablja tudi v aromaterapiji. Je tudi sestavni del nekaterih likerjev in vinskih žganj. Kljub široki uporabi pa je treba z izdelki, ki vsebujejo žajbelj, ravnati previdno, saj lahko v nekaterih primerih povzroči alergijske reakcije.