Žajbelj (Salvia triloba)
Druga imena: Salvia fruticosa, grški žajbelj
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Žajbelj, znan tudi kot Salvia triloba ali Salvia fruticosa in pogosto imenovan grški žajbelj, je trajno zelišče iz družine gluhonemnic, ki izvira iz Sredozemlja. Je lepa, nezahtevna rastlina z značilnimi sivimi listi in cevastimi cvetovi, katere vonj in okus sta zelo specifična in se razlikujeta od običajno gojenega žajblja. Najpogosteje ga najdemo v Grčiji in Mali Aziji.
Žajbelj se uporablja predvsem v medicini in gastronomiji. Njegovi listi se posušijo in nato uporabljajo kot začimba v številnih sredozemskih jedeh. Poleg tega so v sestavi številnih kozmetičnih izdelkov izvlečki žajblja zaradi njegovih blagodejnih učinkov na kožo in lase. Žajbelj je vključen tudi v nekatere zeliščne čaje in napitke ter je znan po svojih antiseptičnih in antibakterijskih lastnostih. Priljubljen je tudi v aromaterapiji, kjer se njegova eterična olja uporabljajo za pomiritev in sprostitev. V zadnjih letih se je pojavil tudi v ponudbi nekaterih destilarn, kjer ginu doda nezamenljiv okus in aromo.