Želatina (želatina)
Druga imena: Živalska želatina, rastlinska želatina, agar, E406, E407, E410
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Želatina, znana tudi kot živalska želatina, rastlinska želatina, agar ali aditivi za živila E406, E407 in E410, je snov, ki se široko uporablja v kulinariki in živilski industriji. Je bistra, brezbarvna snov skoraj brez okusa, ki nastane z dolgotrajnim kuhanjem kolagenskih tkiv, kot so živalska koža, kite, vezi ali kosti. Po drugi strani se rastlinska želatina, imenovana tudi agar, pridobiva iz nekaterih vrst alg, njene lastnosti pa so zelo podobne živalski želatini.
Želatina je priljubljena zaradi svojih zgoščevalnih lastnosti in sposobnosti tvorjenja trdnih gelov, ki se uporabljajo predvsem v slaščicah in bonbonih. Živalska želatina je na primer ključna sestavina pri proizvodnji bonbonov, sladkornih želejev, sirovih kolačev in pudingov. Uporablja se tudi v kozmetični industriji, na primer za proizvodnjo krem, šamponov ali pilingov. Rastlinska želatina ali agar je glavna sestavina vegetarijanskih in veganskih nadomestkov živalske želatine. Poleg sladkih jedi pa se želatina uporablja tudi v mesni industriji - za proizvodnjo paštet, deteljic, klobas ali aspikov. E406, E407 in E410 so oznake za različne vrste želatine in agarja, ki se uporabljajo kot stabilizatorji, emulgatorji ali gostila v različnih živilih in pijačah.