Žerjavica (Sorbus aucuparia)
Druga imena: Navadni žerjav, Žerjavček
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ptičji žerjav, v ljudskem jeziku znan tudi kot navadni žerjav ali žerjavica, je listopadno drevo, ki je razširjeno na Češkem, kjer ga pogosto najdemo v gozdovih in pokrajinah. Zanjo so značilni temno zeleni listi in majhni svetlo oranžni plodovi, ki so značilni za to vrsto. Brusnica je priljubljena rastlina v vrtnarstvu in tudi v medicini zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Plodovi jerebike, znani kot brusnice, so bogati z vitamini in minerali, zato so zelo cenjeni. Kljub grenkemu okusu se jerebike že stoletja uporabljajo v češki kuhinji.
Eden od osnovnih izdelkov, v katere se ribez tradicionalno predeluje, je ribezova marmelada, ki jo odlikujeta specifičen okus in visoka vsebnost vitamina C. Iz njega se proizvaja tudi "brusnični kis", ki se pogosto uporablja v gospodinjstvu. V medicini se brusnice uporabljajo zaradi adstringentnih in antiseptičnih lastnosti. Poleg tega se plodovi ribeza uporabljajo tudi za proizvodnjo alkoholnih pijač - ribezovega vina in žganja, imenovanega brusnično vino. Vendar je treba opozoriti, da je treba ribez pred uživanjem skuhati, saj vsebuje oksalno kislino, ki lahko v surovem stanju povzroči prebavne težave.