Vitamin B12
Druga imena: Cianokobalamin, cianokobalamin, kobalamin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Vitamin B12, znan tudi kot cianokobalamin, cianokobalamin ali kobalamin, je pomemben za človeško telo, saj sodeluje predvsem pri tvorbi krvi in razgradnji aminokislin v telesu. Nepogrešljiv je za zdrav razvoj in delovanje živčnega sistema. Prispeva tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema ter pomaga odpravljati utrujenost in izčrpanost. Njegovo pomanjkanje v telesu lahko povzroči slabokrvnost, nihanje razpoloženja do depresije, v skrajnih primerih pa lahko povzroči trajne poškodbe možganov in živčnega sistema.
Ciankobalamin ali tudi cianokobalamin je naravno prisoten predvsem v živalskih proizvodih, najbogatejši viri so jetra, ledvice, meso, jajca, mleko in mlečni izdelki. Mikroorganizmi v prebavnem traktu prežvekovalcev lahko sintetizirajo vitamin B12, zato so te snovi bogate s tem vitaminom. Čeprav je vitamin B12 topen v vodi, lahko v telesu ostane tudi do več let. Alternativa za vegane in vegetarijance, ki ne uživajo živalskih proizvodov, so živila ali prehranska dopolnila, obogatena z vitaminom B12. B12 je dodan tudi nekaterim žitom, mleku iz oreščkov in soje ter nekaterim vrstam margarine.