facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Odličen recept za falafel korak za korakom

Falafel je priljubljena jed, ki izvira z Bližnjega vzhoda in je priljubljena po vsem svetu. Ta okusna jed, ki je sestavljena predvsem iz češnjevega fižola in začimb, je tudi odlična izbira za vegetarijance in vegane. Poleg tega je zelo hranljiva in jo je enostavno pripraviti doma. Zakaj si torej ne bi pripravili svojega lastnega falafela?

Sestavine za falafel

Za pripravo domačega falafela boste potrebovali nekaj osnovnih sestavin. Ko se boste pri pripravi izboljšali, lahko recept nekoliko prilagodite glede na okuse celotne družine.

1 skodelica suhe češnjevega fižola (ali 2 pločevinki češnjevega fižola), 1 majhna čebula, fino nasekljana, 2-3 stroka česna, fino sesekljana, 1 šop svežega peteršilja, nasekljanega, 1 šop svežega koriandra, nasekljanega, 1 čajna žlička mletega kumina, 1 čajna žlička mletega koriandra, 1/2 čajne žličke mletega kajenskega popra (po okusu), 1 čajna žlička soli, 1/2 čajne žličke pecilnega praška, 2-3 žlice gladke moke (po potrebi), olje za cvrtje.

Postopek

Najprej pripravite češnjev fižol. Če uporabljate suhi fižol, ga namočite v vodi čez noč, vsaj 12 ur. Nato ga odcedite in osušite. Če uporabljate konzervirani fižol, ga preprosto odcedite in sperite. Ko imate fižol pripravljen, ga dajte v kuhinjski robot skupaj s čebulo, česnom, peteršiljem, koriandrom, kuminom, mletim koriandrom, kajenskim poprom in soljo.

Mešajte vse sestavine skupaj, dokler ne dobite fine mešanice. Pazite, da mešanica ne bo povsem gladka, imela naj bi nekoliko grobo teksturo. V mešanico nato dodajte pecilni prašek in moko ter dobro premešajte. Če je mešanica preveč mokra, dodajte še malo moke, da se mešanica drži skupaj, ko jo stisnete v dlani.

Ko je mešanica pripravljena, oblikujte majhne kroglice ali pleskavice premera približno 3-4 cm. Poskrbite, da bodo vsi falafeli enake velikosti, da se bodo enakomerno ocvrli. Zdaj segrejte olje v ponvi na srednje visoki temperaturi. Previdno dajte falafele v vroče olje in jih cvrite do zlate rjave barve, kar bi moralo trajati približno 3-4 minute z vsake strani. Po cvrtju falafele odstranite iz olja in jih pustite, da se odcedijo na papirnati brisači, da se znebite odvečne maščobe.

Vaš prvi falafel je pripravljen za postrežbo. Postrežete ga lahko v pita kruhu s tahini omako in svežo zelenjavo, kot so paradižniki, kumare in solata, ali pa ga uporabite kot del solat ali samostojen prigrizek z različnimi omakami. Falafel ni le okusen, temveč tudi zelo zdrav, saj je poln beljakovin, vlaknin in različnih vitaminov ter mineralov iz češnjevega fižola in drugih sestavin. Začnite s pripravo te odlične jedi in prinesite malo eksotike z Bližnjega vzhoda neposredno v vašo kuhinjo!

Falafel si morda najde pot med vaša najljubša živila

Češnjev fižol je bogat z beljakovinami, vlakninami in različnimi vitamini ter minerali, kot so železo, magnezij in cink. Zaradi tega je falafel odlična izbira za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo. Falafel ni le okusen in hranljiv, temveč je tudi enostavno pripraviti jed, ki si jo lahko prilagodite po svojem okusu. Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami začimb, dodate različne zelišča ali celo zelenjavo, kot je špinača ali sladka paprika, da bo vaš falafel še zanimivejši.

Priprava falafela ni sploh zapletena, poleg tega pa si lahko že prepričani, da veste, kaj vaš jed vsebuje. In kdo ve, morda bo falafel postal vaša nova najljubša jed! Ne le, da bo zadovoljil vaše brbončice, temveč tudi obogatil vaš jedilnik s dragocenimi hranili. Začnite s pripravo in presenetite sebe ter svoje bližnje s to izvrstno in zdravo jedjo.

Sdílet:
Kategorija
Top