Odličen recept za falafel korak za korakom
Falafel je priljubljena jed, ki izvira z Bližnjega vzhoda in je priljubljena po vsem svetu. Ta okusna jed, ki je sestavljena predvsem iz čičerike in začimb, je tudi odlična izbira za vegetarijance in vegane. Poleg tega je zelo hranljiva in se enostavno pripravi doma. Zakaj torej ne bi pripravili svojega lastnega falafla?
Sestavine za falafel
Za pripravo domačega falafla boste potrebovali nekaj osnovnih sestavin. Ko boste postali boljši v pripravi, lahko recept nekoliko prilagodite okusom celotne družine.
1 skodelica suhe čičerike (ali 2 konzerve čičerike), 1 majhna čebula, drobno nasekljana, 2-3 stroki česna, drobno nasekljani, 1 pest svežega peteršilja, nasekljanega, 1 pest svežega koriandra, nasekljanega, 1 čajna žlička mlete kumine, 1 čajna žlička mletega koriandra, 1/2 čajne žličke mletega kajenskega popra (po okusu), 1 čajna žlička soli, 1/2 čajne žličke pecilnega praška, 2-3 žlice gladke moke (po potrebi), olje za cvrtje.
Postopek
Najprej pripravite čičeriko. Če uporabljate suho čičeriko, jo čez noč namočite v vodo, vsaj za 12 ur. Nato jo odcedite in osušite. Če uporabljate konzervirano čičeriko, jo preprosto odcedite in sperite. Ko imate čičeriko pripravljeno, jo dajte v kuhinjski robot skupaj s čebulo, česnom, peteršiljem, koriandrom, kumino, mletim koriandrom, kajenskim poprom in soljo.
Zmešajte vse sestavine, dokler ne dobite fine mešanice. Pazite, da mešanica ni povsem gladka, imeti mora rahlo grobo teksturo. Nato v mešanico dodajte pecilni prašek in moko ter dobro premešajte. Če je mešanica preveč mokra, dodajte malo več moke, da mešanica ostane skupaj, ko jo stisnete v dlani.
Ko je mešanica pripravljena, iz nje oblikujte majhne kroglice ali polpetke s premerom približno 3-4 cm. Poskusite, da bodo vsi falafli enake velikosti, da se bodo enakomerno cvrli. Zdaj segrejte olje v ponvi na srednje visoko temperaturo. Previdno položite falafle v vroče olje in jih cvrite do zlato rjave barve, kar bi moralo trajati približno 3-4 minute na vsaki strani. Po cvrtju odstranite falafle iz olja in jih pustite, da se odcedijo na papirnati brisači, da se znebite odvečnega olja.
Vaš prvi falafel je pripravljen za postrežbo. Lahko ga servirate v pita kruhu s tahini omako in svežo zelenjavo, kot so paradižnik, kumare in solata, ali pa ga uporabite kot del solat ali samostojen prigrizek z različnimi omakami. Falafel ni le okusen, ampak tudi zelo zdrav, saj je poln beljakovin, vlaknin in različnih vitaminov ter mineralov iz čičerike in drugih sestavin. Lotite se priprave te odlične jedi in si prinesite malo eksotike iz Bližnjega vzhoda neposredno v svojo kuhinjo!
Falafel si bo morda našel pot med vaša najljubša jedi
Čičerika je bogata z beljakovinami, vlakninami in različnimi vitamini in minerali, kot so železo, magnezij in cink. Zaradi tega je falafel odlična izbira za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo. Falafel ni le okusen in hranljiv, ampak tudi enostaven za pripravo, ki si ga lahko prilagodite po lastnem okusu. Lahko eksperimentirate z različnimi vrstami začimb, dodate v mešanico različna zelišča ali celo zelenjavo, kot sta špinača ali sladka paprika, da bo vaš falafel še bolj zanimiv.
Pripraviti falafel sploh ni težko, poleg tega pa lahko že zdaj veste, kaj vaša jed vsebuje. In kdo ve, morda bo falafel postal vaša nova najljubša jed! Ne samo, da bo razveselil vaše brbončice, ampak bo tudi obogatil vaš jedilnik s dragocenimi hranili. Lotite se priprave in presenetite sebe in svoje bližnje s to izvrstno in zdravo jedjo.