facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Zdravi recepti z fižolom, ki jih morate preizkusiti

Fasole so majhne in občas spregledane stročnice, ki pa so polne hranilnih snovi in okusa. Poglejmo, zakaj bi morali fasole jesti pogosteje in kako jih lahko enostavno vključite v svoj dnevni jedilnik.

Hranilna vrednost fasol

Fasole so odličen vir beljakovin, kar je še posebej pomembno za vegetarijance in vegane. Prav tako so bogate z vlakninami, ki podpirajo pravilno prebavo in pomagajo ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi. Poleg tega vsebujejo vrsto vitaminov in minerali, kot so železo, magnezij in folna kislina. Te hranilne snovi so bistvene za pravilno delovanje telesa, podpirajo zdrav imunski sistem in prispevajo k splošni vitalnosti.

Ampak to še ni vse. Fasole so tudi odličen pomočnik pri hujšanju. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in beljakovin vas nasitijo za dolgo časa, kar lahko zmanjša apetit in pomaga pri nadzoru vnosa kalorij. To pomeni, da se lahko počutite polni in zadovoljeni z manjšimi količinami hrane, kar je ključno za vzdrževanje zdrave teže.

Priprava fasol

Priprava fasol je lahko zelo preprosta. Obstaja veliko načinov, kako jih vključiti v jedilnik, bodisi kot glavno jed bodisi kot prilogo. Tradicionalna češka fiš-pražena fiša je odličen način, kako začeti. Mehikaške fasole z rižem vam prinesejo eksotičen okus v vašo kuhinjo. In če imate radi lahke jedi, preizkusite osvežujočo solato iz črnih fižolov in avokada. Ti recepti so ne le okusni, temveč tudi polni hranil, ki vam bodo pomagali ohraniti zdrav in uravnotežen življenjski slog.

Tradicionalna češka fiš-pražena fiša

Fiš-pražena fiša je enostavno klasika, ki jo skoraj vsi poznamo in imamo radi. Tukaj je preprost recept:

Sestavine: za pripravo fiš-pražene fiše:

  • 250 g fižola,
  • 1 čebula,
  • 2 strokova česna,
  • 2 korenčki,
  • 1 peteršilj,
  • 2 krompirja,
  • 1 čajna žlička mlete paprike,
  • 1 čajna žlička origana,
  • Sol in poper po okusu,
  • 1,5 l juhe (zelenjavne ali mesne).

Postopek priprave ni zapleten... Fižol namočite čez noč v hladni vodi. Drugi dan odcedite vodo in fižol kuhajte v sveži vodi do mehkega. Na olju prepražite nasekljano čebulo in česen, dodajte nasekljan korenček, peteršilj in krompir ter jih kratko pražite. Dodajte mleto papriko, origano, sol in poper, zalijte z juho in dodajte kuhani fižol. Kuhajte, dokler zelenjava ne postane mehka, po potrebi rahlo zgostite. Končno jed postrezite s svežim kruhom.

Mehikaške fasole z rižem

Želite uživati v nečem eksotičnem? Mehikaške fasole z rižem so preproste, okusne in polne zdravja.

Sestavine:

  • 200 g rdečega fižola,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 1 rdeča paprika,
  • 400 g konzerviranih paradižnikov,
  • 1 čajna žlička mletega kumina,
  • 1 čajna žlička čilijevega praška,
  • Sol in poper po okusu,
  • 200 g riža,
  • Svež koriander za okras.

Postopek: Fižol pripravite za kuhanje tako, da ga čez noč namočite v hladni vodi. Drugi dan odcedite vodo in fižol kuhajte do mehkega. Na olju prepražite nasekljano čebulo in česen, dodajte nasekljano papriko in kratko pražite. Nato vmešajte konzervirane paradižnike, mleti kumin in čilijev prašek. Solite in poprajte po okusu. Dodajte kuhani fižol in vse skupaj kratko kuhajte. Končno jed postrezite z kuhanim rižem in okrasite s svežim koriandrom.

Solata iz črnih fižolov in avokada

Za tiste, ki imajo raje lažje jedi, je tukaj recept za osvežilno solato iz črnih fižolov in avokada.

Sestavine:

  • 1 pločevinka črnega fižola,
  • 1 zrel avokado,
  • 1 rdeča čebula,
  • 1 rdeča paprika,
  • 1 limeta,
  • Pest svežega koriandra,
  • Sol in poper po okusu.

Fižol odcedite, sperite in dajte v skledo. Dodajte nasekljan avokado, čebulo in papriko na majhne koščke. Vse sestavine temeljito premešajte. Začinite z limetino sokom, sesekljanim koriandrom, soljo in poprom. Solato lahko postrežete samostojno ali kot okusno prilogo k glavni jedi.

Fasole bi v uravnoteženem jedilniku ne smejo manjkati

Vključitev fasol v vašo prehrano lahko ima številne pozitivne učinke na vaše zdravje. Morda se sprašujete, zakaj bi morali spremeniti svoje prehranjevalne navade in začeti jesti več fasol? Odgovor je preprost: zaradi njihovih hranilnih vrednosti, okusa in vsestranskosti. Ne glede na to, ali jih uporabite v juhah, glavnih jedeh ali solatah, bodo vedno prinesle vašemu telesu številne koristne snovi. Fasole so pomemben del uravnotežene prehrane in lahko predstavljajo odličen korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Sdílet:
Kategorija
Top