facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR

Preizkusite blitvo v kuhinji in presenetite svoje brbončice

Zakaj bi morali poznati blitvo?

Blitva je listnata zelenjava, ki pridobiva vedno več privržencev zaradi svojega nežnega okusa, visoke vsebnosti hranil in vsestranske uporabe v kuhinji. Izvira iz Sredozemlja in spada v isto botanično družino kot pesa in špinača. Čeprav v slovenskih kuhinjah še ni zelo pogosta, zaradi svojega izrazitega okusa in hranilne vrednosti ne bi smela manjkati v nobenem jedilniku.

Kaj je blitva in zakaj bi morala biti del našega jedilnika?

Blitva (latinsko Beta vulgaris) velja za enega herojev zdrave prehrane. Bogata je z vitamini A, C in K, ki krepijo imunski sistem, ščitijo celice pred poškodbami in prispevajo k zdravju kosti. Blitva je tudi pomemben vir mineralov, kot so magnezij, železo, kalij in kalcij, ki so nujni za pravilno delovanje živčnega sistema, tvorbo rdečih krvničk in uravnavanje krvnega tlaka. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov in protivnetnih snovi je blitva odličen dodatek k prehrani za tiste, ki želijo podpreti svoje zdravje na naraven način.

Poleg tega vsebuje vlaknine, ki koristijo prebavnemu sistemu, podpirajo redno prebavo in ustvarjajo občutek sitosti, kar pomaga pri nadzoru telesne teže. Zaradi nizke vsebnosti kalorij je primerna tudi za tiste, ki želijo zmanjšati svojo težo, a hkrati iščejo živila, ki jim bodo zagotovila dovolj hranil in energije. Zaradi svoje vsestranskosti in zdravstvenih koristi bi morala biti blitva del vsake uravnotežene prehrane.

Zdravstvene koristi blitve

  1. Podpora imunosti in zdravje kože: Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in karotenoidov podpira imunski sistem in ščiti telo pred okužbami. Karotenoidi, ki se v telesu pretvorijo v vitamin A, poleg tega izboljšujejo zdravje oči in kože.

  2. Podpora krvnega obtoka in energije: Blitva vsebuje železo, ki je nujno za tvorbo rdečih krvničk in transport kisika v telesu. Zaradi tega pomaga pri boju proti utrujenosti in izboljšuje telesno zmogljivost. Magnezij, ki se nahaja v blitvi, ima pozitiven vpliv na živčni sistem in regeneracijo mišic.

  3. Zdrave kosti in preprečevanje osteoporoze: Vitamin K, ki ga blitva vsebuje, je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti. V kombinaciji s kalcijem in magnezijem podpira trdnost kosti in preprečevanje osteoporoze.

  4. Podpora prebave in uravnavanje krvnega sladkorja: Zaradi vlaknin blitva podpira zdravo prebavo in stabilizira raven sladkorja v krvi, kar je lahko koristno za diabetike in osebe s prebavnimi težavami.

Navdih za okusne recepte

Recept z blitvo je lahko odličen način, kako popestriti vaše vsakdanje jedi in jih obogatiti z novimi okusi in hranilnimi snovmi. Blitva ima nežno oreškasto aromo, ki je idealna za različne kulinarične priprave – od enostavnih prilog do kompleksnih glavnih jedi. Tukaj je nekaj navdihujočih idej, kako jo uporabiti v kuhinji:

  • Blitva s česnom in limono
    Ta enostaven recept z blitvo je odlična priloga k različnim jedem. Dovolj je, da liste in stebla blitve narežete na manjše koščke in jih popražite na ponvi z nekaj olivnega olja in česna. Po kratkem dušenju dodate ščepec soli, črnega popra in pokapate z limoninim sokom, ki odlično poudari okus blitve. Ta način priprave je hiter in omogoča, da uživate v naravnem okusu blitve v vsej njeni lepoti.

    Preizkusite naše naravne izdelke

  • Blitveni rezanci s parmezanom
    Drugi priljubljen recept z blitvo vključuje kombinacijo z testeninami. Blitvo narežite na tanke trakove, jo na kratko popražite s čebulo in česnom, nato pa dodajte malo smetane, ki ustvari nežno omako. To zmes nato premešajte s testeninami, dodajte nariban parmezan in uživajte v edinstveni jedi. Blitva dodaja testeninam živahno barvo in rahlo oreškast okus, ki se odlično dopolnjuje s kremasto omako in sirom.

  • Blitva v slani piti
    Blitva je tudi odlična izbira za nadev v slani piti. Liste blitve nasekljajte in zmešajte z jajci, smetano in malo sira, na primer fete ali ricotte. To mešanico nato vlijte v predpečeno testo in specite do zlato rjave barve. Ta recept je idealen za lahko kosilo ali večerjo in se odlično poda tudi na piknik ali kot pogostitev za goste.

  • Blitvina juha
    Če imate željo po hranljivi juhi, je blitva odlična izbira. Dovolj je, da jo podušite s čebulo, krompirjem in drugo zelenjavo, zalijete z juho in pustite, da vse skupaj zmehča. Nato juho gladko zmiksajte, dodajte malo smetane za nežnost in začinite soljo in poprom. Ta kremasta juha je odlična izbira za hladne dni in telesu zagotavlja potrebne vitamine in minerale.

Blitva je vsestranska sestavina, ki je primerna za številne jedi. Ta edinstvena vrsta zelenjave je ne le okusna, ampak tudi izjemno koristna za zdravje. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov je blitva idealen dodatek za tiste, ki želijo jesti zdravo in naravno. Preizkusite recepte z blitvo, ki so vas pritegnili, in odkrijte, kako lahko obogatite svoj jedilnik s to hranljivo in okusno zelenjavo.

Delite
Kategorija Iskanje