facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Zakaj so vitamini iz kakija nujni za vaš jesenski jedilnik

Kaki – jesenski zaklad poln vitaminov, ki ga boste vzljubili

Med jabolki, hruškami in bučami se v slovenskih jesenskih kuhinjah skriva en zaklad, ki šele pridobiva svoje mesto na soncu. Gre za kaki – svetlo oranžno sadje, izvorno iz Azije, ki ne le da je okusno, ampak ponuja tudi celo paleto zdravstvenih koristi. Čeprav ga mnogi poznajo pod različnimi imeni – tomel, persimon ali hurma – njegove lastnosti ostajajo enake: je pravi vitaminski čudež, ki lahko obogati vsakodnevno prehrano.

Kaj je kaki in zakaj ga vključiti v prehrano?

Kaki je plod subtropskega drevesa japonski tomel (Diospyros kaki), ki raste predvsem na Kitajskem, v Koreji, na Japonskem, pa tudi v Sredozemlju. V zadnjih letih je vse bolj dostopen tudi v slovenskih trgovinah, predvsem jeseni in pozimi, ko dozori in ponuja okusno sladkobo, ki spominja na marelice, mango in med.

Plod je na pogled opazen s svojo oranžno do rdečo barvo, večinoma okrogle ali rahlo podolgovate oblike. Uživamo ga ali svežega – idealno zelo zrelega, ko je meso mehko in sočno – ali pa ga dodajamo v solate, smoothieje, marmelade ali pečene sladice. Nekatere sorte, na primer kaki tipa „Fuyu", lahko jemo tudi trde kot jabolko.

Zakaj je torej kaki tako opevan? Odgovor je preprost – dobesedno je napolnjen s koristnimi snovmi, ki krepijo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in prispevajo k zdravju kože in vida.

Katere vitamine vsebuje kaki?

Kaki in vitamini – to je dobesedno neločljiv par. To sadje ni le okusno, ampak predvsem hranilno vredno. Vsebuje več pomembnih vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki pomagajo ohranjati telo v ravnovesju.

Najpomembnejši vitamini v kakiju:

  • Vitamin A – ključen za zdrav vid, kožo in imunski sistem. Kaki je eden najbogatejših rastlinskih virov beta-karotena, ki se v telesu pretvori prav v vitamin A. En plod pokriva do 50 % priporočene dnevne količine.
  • Vitamin C – močan antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom, podpira tvorbo kolagena in izboljšuje absorpcijo železa. En srednje velik plod vsebuje okoli 20 mg vitamina C, kar je približno četrtina dnevne potrebe.
  • Vitamin E – manj znan, a zelo pomemben antioksidant, ki skrbi za zdravje kože in žil. Skupaj z vitaminom C tvori močno zaščito proti prostim radikalom.
  • Folna kislina (vitamin B9) – nujna za tvorbo krvi in pravilno delovanje živčnega sistema, še posebej pomembna v nosečnosti.
  • Vitamini skupine B – zlasti vitamin B6, ki podpira presnovo beljakovin in prispeva k psihični dobrobiti.

Poleg tega kaki vsebuje tudi pomembne minerale, kot so kalij, mangan, baker in fosfor. Visoka vsebnost vlaken pomaga pri prebavi in občutku sitosti, kar bo cenil vsak, ki želi shujšati ali prilagoditi svojo prehrano.


Preizkusite naše naravne izdelke

Kaki kot jesenska okrepitev imunskega sistema

V hladnih mesecih, ko se začnejo množiti prehladi in gripe, je pomembno podpreti imunski sistem. In ravno takrat lahko kaki igra svojo vlogo. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, kot so karotenoidi, flavonoidi in vitamin C, pomaga telesu v boju proti okužbam in vnetjem.

Zanimivo je, da tradicionalna kitajska medicina kaki uporablja že stoletja ne le kot hrano, ampak tudi kot naravno zdravilo. Lupina in listi tomela vsebujejo snovi, ki znižujejo krvni tlak in izboljšujejo krvni obtok.

Iz resničnega življenja: v Španiji, kjer je kaki zelo priljubljen (zlasti v regiji Valencia), si ga domačini redno privoščijo za zajtrk. „Če poješ en kaki na dan, ne boš potreboval zdravnika," pravi en lokalni pregovor. In to ni daleč od resnice – njegova hranilna sestava resnično krepi telo na več frontah.

Kako izbrati in shranjevati kaki?

Pri izbiri kakija v trgovini je dobro vedeti, katero sorto kupujete. Trše vrste, kot je že omenjeni Fuyu, se uživajo kot jabolka – hrustljave, osvežujoče in manj sladke. Nasprotno pa mehke sorte tipa Hachiya potrebujejo zorenje do stanja, ko se njihovo meso skoraj razpade. V tej fazi je najslajše – sladko, kremasto in medeno.

Plodove shranjujte pri sobni temperaturi, najbolje stran od neposredne sončne svetlobe. Če kupite trd kaki in ga želite pustiti, da dozori, ga postavite v papirnato vrečko skupaj z jabolkom ali banano – etilen, ki ga to sadje sprošča, proces pospeši.

Ko je kaki zrel, ga lahko hranite nekaj dni v hladilniku, vendar je najbolje, da ga pojeste čim prej – takrat ima najvišjo vsebnost hranil in najprijetnejši okus.


Preizkusite naše naravne izdelke

Navdih za kuhinjo

Kaki se prilega tako sladkim kot slanim jedem. Lahko ga zmešate v smoothie, narežete v sadne solate, dodate v jogurt ali uporabite kot naravno sladilo v sladicah. Odlično se ujema z oreščki, semeni, medom ali cimetom.

Za ljubitelje eksperimentov je tukaj na primer pečena ovsena kaša z zrelim kakijem, orehi in javorjevim sirupom. Ali pa si iz njega pripravite domačo marmelado brez dodanega sladkorja – meso je naravno sladko in ni potrebno dodatno sladkanje.

Kaki pa se prilega tudi slanim jedem – na primer v jesensko solato z rukolo, kozjim sirom in balzamikom. Njegova sladkost se lepo ujema z izrazitimi okusi in doda jedi poseben pridih.

Kdo naj bo previden?

Čeprav kaki ponuja veliko zdravstvenih koristi, obstajajo tudi majhne izjeme. Ljudje s sladkorno boleznijo naj spremljajo količino, ki jo zaužijejo – zaradi visoke vsebnosti naravnih sladkorjev lahko vpliva na raven glukoze v krvi. Prav tako naj bodo previdni tisti, ki trpijo za sindromom razdražljivega črevesa, zaradi višje vsebnosti taninov, ki lahko delujejo adstringentno na prebavni trakt, še posebej v nezrelem stanju.

Toda za večino ljudi je kaki varno, okusno in zelo hranljivo sadje, ki lahko prinese svežino v jesensko in zimsko prehrano.

Kaki tako postane ne le okusna poslastica, ampak tudi funkcionalna hrana, ki lahko pomaga pri krepitvi imunskega sistema, izboljšanju prebave in popestritvi prehrane. Kakor ga boste jedli – svežega, sušenega ali kot del jedi – eno je gotovo: z vsakim grižljajem vase vnašate pravo dozo naravnih vitaminov in antioksidantov. Če torej iščete preprost način, kako v prehrano vključiti več zdravih živil, je kaki idealna izbira.

Delite
Kategorija Iskanje