facebook
Naročila, oddana pred 12:00, so odpremljena takoj. | Brezplačna dostava nad 80 EUR | Brezplačna zamenjava in vračilo v 90 dneh

Preizkusite recept s črnimi fižoli, ki bo ogrel vaše srce

Črni fižol v glavni vlogi

V slovenskih kuhinjah se fižol pojavlja predvsem v tradicionalnih jedeh, kot sta fižolova juha ali klasični fižolov golaž. Vendar je svet stročnic veliko bolj pester, kot se na prvi pogled zdi. Črni fižol, pogosto povezan z mehiško kuhinjo, si postopoma najde pot tudi na naše krožnike – in upravičeno. So ne le okusni in hranljivi, ampak tudi neverjetno vsestranski. Ne glede na to, ali se odločite za mehiški črni fižol, hiter recept iz konzerve ali pripravite fižol črno oko, so možnosti skoraj neomejene.

Zakaj dati črnemu fižolu priložnost?

Črni fižol, znan tudi kot "frijoles negros", je priljubljen del južnoameriške in srednjeameriške kuhinje. Odlikuje ga trdna struktura, rahlo oreščkast okus in visoka vsebnost beljakovin. Vsebuje vlaknine, železo, magnezij, kalij in številne antioksidante, ki so povezani s preprečevanjem civilizacijskih bolezni. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa so primerni tudi za diabetike ali tiste, ki želijo uravnavati raven sladkorja v krvi.

Zanimivost je, da črni fižol vsebuje več antioksidantov kot nekatere vrste sadja – na primer borovnice. In ker stročnice na splošno podpirajo zdravje črevesja in občutek sitosti, sodijo med osnovne kamne vegetarijanske in veganske prehrane. Vendar jih tudi mesojedci ne bi smeli spregledati.


Preizkusite naše naravne izdelke

Mehiški črni fižol

Ko se omenijo črni fižol, večina ljudi pomisli na pikantno mehiško jed – in to z razlogom. Kombinacija paradižnika, česna, čebule in aromatičnih začimb, kot so kumina, koriander in čili, ustvarja intenziven okus, ki ga boste zlahka vzljubili. Ta recept je idealen kot priloga k tortiljam, rižu, v buritu ali kot glavna jed z avokadom na vrhu.

Mehiški črni fižol – enostavni recept:

Sestavine:

  • 2 skodelici kuhanega črnega fižola (ali 1 velika konzerva črnega fižola v lastnem soku)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlička kumine
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1/2 žličke dimljene paprike
  • 1/2 žličke čilija (po okusu)
  • 1/2 skodelice konzerviranega paradižnika (narezani ali pretlačeni)
  • Sol, poper in sveža koriandrova zel za okras

Postopek:

Na ponvi segrejte olje in prepražite čebulo do zlato rjave barve. Dodajte česen in na kratko prepražite. Vmešajte začimbe, dodajte paradižnik in pustite nekaj časa kuhati. Na koncu dodajte fižol, premešajte in po potrebi zalijte z malo vode. Kuhajte približno 10 minut, dokler se zmes ne zgosti. Postrezite z limeto in sesekljano koriandrovo zeljo.

Fižol lahko tudi zmešate v gosto kašo in uporabite kot osnovo za takose ali nachose. Če uporabite črni fižol iz konzerve, je priprava še hitrejša – le sperite in dodajte k mešanici.

Kaj če nimate časa? Recept iz konzerve vas reši

V današnjem hitrem svetu ni nič nenavadnega, če nimate časa namakati in kuhati fižol čez noč. Na srečo obstaja rešitev – črni fižol iz konzerve. Morda se sliši običajno, vendar lahko tudi iz konzerve pripravite okusno, zdravo jed v nekaj minutah. Ključ je kakovostna konzerva brez nepotrebnih dodatkov in dodanih soli.

Odličen primer je hitra različica "buddha bowl" – sklede, polne zelenjave, žit in beljakovin. Potrebujete le kuhano kvinojo ali riž, prepražen črni fižol z začimbami, svežo zelenjavo, nekaj rezin avokada in preliv iz limetinega soka in tahinija. Takšna večerja ne le nasiti, ampak telesu zagotovi vse, kar potrebuje – in pripravite jo v manj kot 20 minutah.

Fižol črno oko

Poleg črnega fižola se v trgovinah pojavljajo tudi fižol črno oko, ki so v Sloveniji manj znani. Svoje ime so dobili po značilni črni pikici, ki spominja na oko. Po svetu so znani kot "black-eyed peas" in se pogosto uporabljajo v južnoameriški in afriški kuhinji.

Imajo blažji okus kot klasični črni fižol in krajši čas kuhanja. Odlično se podajo v solate, juhe in tople jedi. Na primer v Gani se iz njih pripravlja pikantni jollof rice, v Ameriki so del tradicionalne novoletne jedi "Hoppin' John".

Preizkusite jih v solati z pečeno bučo, rdečo čebulo, svežim špinačem in prelivom iz dijonske gorčice in javorjevega sirupa. Rezultat je harmonična povezava sladkega, kislega in slanega okusa, ki vas bo presenetila s svojo preprostostjo.

Navdih iz običajnega gospodinjstva

Ena mlada družina iz Maribora je tako vzljubila črni fižol, da ga je vključila v jedilnik dvakrat na teden. "Začelo se je z buritom, ki smo ga enkrat naročili v mehiškem bistroju. Doma smo poskusili pripraviti lastno verzijo in od takrat naprej eksperimentiramo – v tortilje, v burgerje ali kar tako za večerjo. Naša otroka ga obožujeta z rižem in malo naribanega sira," pravi Katarina, mama dveh otrok. Njen nasvet? Dodajte ščepec cimeta in pomarančni sok – okus se čudovito poudari in pridobi globino.

Kako pravilno pripraviti fižol?

Če se odločite za suhi fižol, jih ne pozabite prej namočiti vsaj 8 ur. Nato odcedite vodo, sperite in kuhajte v čisti vodi približno eno uro, dokler ne postanejo mehki. Nekatere vrste, kot je prav fižol črno oko, kuhamo nekoliko krajši čas – približno 30 do 40 minut. Pri kuhanju se splača dodati v vodo lovorjev list ali kos alg kombu, ki pomaga bolje prebaviti stročnice in zmanjšuje napenjanje.

In kaj naprej s črnim fižolom? Domiselnosti res ni meja – lahko jih uporabite za veganski čili s koruzo in papriko, ali pa na primer svež namaz s česnom in limono. Če ste razpoloženi za nekaj bolj nasitnega, poskusite domači fižolov burger z ovsenimi kosmiči in začimbami. Če pa kuhate glede na vreme, posezite po juhi s paradižnikom in koriandrom, ali pa specite slane muffine s papriko in sirom.

Stročnice kot temelj trajnostne prehrane

Uvajanje stročnic v prehrano ni le koristno za zdravje, ampak tudi za planet. Proizvodnja stročnic ima v primerjavi z živalskimi izdelki nizek ogljični odtis, porablja manj vode in pomaga izboljšati kakovost tal. Organizacija FAO (Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo) označuje stročnice za "ključ trajnostne prehrane".

Poleg tega so cenovno dostopne in na voljo skozi vse leto, zato so primerne tudi za gospodinjstva, ki iščejo zdrave jedi brez nepotrebnega obremenjevanja proračuna. Potrebujete le malo ustvarjalnosti – in črni fižol lahko postane vaš novi kuhinjski favorit.

Kot pravi mehiški pregovor: "Brez fižola ni jedi.” In k temu res ni kaj dodati.

Delite
Kategorija Iskanje